T K

AvivaSA Emeklilik ve Hayat A.Ş. - RPA İç Dönüşüm Projesi (Techbot)

Proje İçeriği

Sektörün neredeyse tamamında paket hizmet olarak alınan Robotik Süreç Otomasyonu (RPA) teknolojisinin; şirketin bilgi birikimi, teknoloji kullanım becerisi ve ihtiyaç noktalarında etkin danışmanlık hizmeti tedarikiyle, kendi iç dinamiğimiz haline getirmek amacıyla ortaya çıkan bir projedir. Amaç (yapay zeka, makine öğrenimi gibi) sürekli yeniliğe açık bu alanda şirket know-how’ını artırmak ve zorunlu olmayan bağımlılıkları ortadan kaldırarak sağlanacak katma değeri (müşteri memnuniyet, üretim hızı, performans, bütçe vb.) daha üst seviyeye taşımaktır.


Projenin Amacı

Fahri.Arkan@avivasa.com.tr


Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)

TechBot” bir RPA dönüşüm projesi olup, mevcutta 3. partiler tarafından geliştirilen bir paket hizmet olarak şirkette kullanılırken, AvivaSA İş Teknolojileri bünyesinde geliştirilen, işletilen, bakım-destek hizmetleri karşılanan ve uzman danışmanlarla ar-ge işbirliği yapılan bir iç hizmet fonksiyonuna dönüştürülmüştür.


Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)

SaaS veya on-premise olarak alınan bu hizmet içeride açık kaynak kodlu yazılımlarla gerçekleştirilmektedir. Bu sayede; • hizmeti aynı şekilde eksiksiz sunabilme, • maliyet kalemini tamamen ortadan kaldırma, • performans seviyesini birkaç katına çıkarabilme, • söz konusu hizmetten faydalanabilecek iş birimi sayısını büyütme, • üretim hızını ve müşteri memnuniyetini daha da artırma imkânı elde edilmiştir.


Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?

Üst yönetim, projenin başlangıcından lansmanına kadar maddi ve manevi desteğini tam olarak sergilemiş ve süreci yakından takip etmiştir.


Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)

Kurumsal Müşteri Hizmetleri, Tahsilat, Bireysel Operasyon, İK, Müşteri Destek Merkezi, Risk Yönetimi & Uyum , Satış & Acente Geliştirme ekipleri fayda sağlamıştır. Bunun yanı sıra Satın Alma ve Finans ekipleri de yakın zamanda fayda sağlamaya başlayacaktır.


Projenizde şirket içinden kaç kişi aktif olarak görev almıştır? Ekip birimleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

Evet, yıllık 2 Milyon TL’lik maliyet ortadan kalkarken, eski RPA hizmetine kıyasla %85 oranında performans artışı gerçekleşmiştir.


Projenizde (varsa)işbirliği kurduğunuz veya destek aldığınız bilişim şirketlerini belirtiniz.

İş Teknolojileri’nin Otomasyon Geliştirme ekibi, Stratejik Portföy Yönetimi, Süreç (Operasyon, Tahsilat vb.) Sahibi İş Birimlerinden 10 kişilik karma bir ekip projede görev almıştır.


Proje sırasında kullandığınız ve spesifik önemi olan markaları (varsa) belirtiniz. (Yazılım veya donanım markaları)

Optiim firmasından destek alınmaktadır.